2013. július 25., csütörtök

Trieszt



Kilátás az erkélyről
Rovinjból Bibionéba tartva nem csak a szlovéniai Piranba néztünk el, hanem az olasz Triesztbe is. Trieszt egy igazán nagy város, elképesztő, több szintes autópálya-rendszer vezet a városba. Információk hiányában a GPS-be a „város központ” úti célt tápláltuk be. Rá kellett ébrednem, hogy ez nem célravezető. Például ha Budapesten a várat szeretném megnézni vagy a városligetet, akkor például a Blaha nem lenne jó úti cél. Abban voltam biztos, hogy a Miramare kastélyt szeretném megnézni, és abban is teljesen biztos voltam, hogy az nem a városban, hanem azon kívül, a tengerpart mentén található. 


Abban a reményben, hogy Trieszt belvárosát olyan könnyen kiismerjük mint Rovinjét, beautóztunk a városba.

A GPS úttalan utakon vitt. Éreztük, hogy közel a központ, de nem tudtuk, hogy hol parkoljunk. Triesztben rengeteg az autó, Budapestre hajaz. A felkészületlen turista itt labirintusra talál. Végül úgy döntöttünk, hogy nem keressük tovább a „központot”, hanem megyünk a kastélyhoz. A városon átautózva már láttuk, hogy merre lehetnek a látványosságok, de nem volt időnk.

Miramare kastély
Triesztben autózni nehéz, mert jönnek-mennek a sávok. Volt, nincs. A robogós olaszok meg tepernek a partra, olykor egy épp eltűnő sávból kerülnek eléd. Trieszt tengerparti útján parkolót nem lehet találni. Ahhoz egy nappal korábban kell kimenni, mint a többiek. De ilyen meg nincs. Az út elképesztő hosszú és a végén van egy leágazás a kastély felé. A kastélynak lezárt útja van, ami egy parkoló is egyben. Itt 1 euró óránként a parkolás. Az út szűk, tele gyalogossal. Van egy robogós, aki fel-feltűnik és megmutatja, hol van szabad hely. Csak remélni tudom, hogy nem engednek be autót, ha nincs hely.

Nekünk épp a kapu előtt jutott hely. Szép árnyas sétány vezet a kastélyig. Külön belépő csak a kastélyba van, de nem hiszem, hogy érdemes bemenni. A panoráma elképesztően szép az erkélyről. A kert elég nagy be lehet barangolni. 1 órát érdemes itt eltölteni.

A kastély kertje


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése