2013. július 22., hétfő

Piran



A szlovén tengerparti települések -  Portorozzal kezdve - egymást érik. Ahol az egyik végződik, ott kezdődik a másik. Piran egy a tengerbe belógó nyúlvány, olyan mint egy tengeri csillag egyik ága. A várost elérve a legeslegelső parkolóházba kell beállnia a turistáknak. Persze ez elsőre nem egyértelmű, így mi is tovább mentünk, mondván a leleményes magyar majd talál egy parkolót ott, ahol más nem. A lenti parkoló sorompója elé begördülve nyomkodni kezdtem a gombnak vélt semmit, de nem történt semmi. A másik sávban a parkolóból kifele egy kedves helyi megállt és átkiabált nekünk, hogy: „Ez a parkoló bérleteseknek van. Ti menjetek fel. Tudod az a nagy parkoló. Oda állj be. Van lift, levisz a buszhoz. Van lábad, bevisz a városba.” Nahát, wow, Európa segít!

A városba autóval nem nagyon lehet behajtani. Mint megtudtunk 15 percre lehet csak. Egy magyar pár a parkolóban kérdezősködött, mert ők szállást is foglaltak. A parkoló őr szerint, akkor is csak 15 percre hajthatnak be, után valamelyiküknek ki kell hozni a kocsit. Erről érdemes előre tájékozódni!



A parkolóba beálltunk, ahol 1,5 euró körül van egy óra. Jó pár magyar autó parkolt egyébként ott. Innen mi lábbusszal mentünk Jó nagy lejtőn le ( majd visszafelé fel), és máris ott a tengerparti sétány. Piran távolról olyan, mint sok másik dalmát város. Van egy impozáns főtere, amely fölé tornyosul a templom. Ide sajnos nem mentünk fel, mert a szűk utca és tengermániám okán, csak e kettő érdekelt engem. A parti sétányt éttermek és sziklák szegélyezik és ez maga a szabad strand is. A nyúlvány csúcsán túljutva hamar a sétány végére érünk, ami egy "kiépített" strandba végződik. Itt van lépcső, zuhanyzó. Innen elképesztően szép a kilátás. Itt kezdődik a domb, aminek a tetején a templom van. A domb a tengerig ér. Mögötte a dombvidék, ami élénk zöld.


A helyi keramikus bácsitól kézzel készített nyakláncot vettem 9 euróért, ami az ottani árakhoz képest olcsónak számít. Aperol Spritz itt is kapható. Szerintem a németek nemzeti itala a keserű sárga lötty, amiért elég sokat elkérnek.

Első benyomásaim Szlovéniáról, hogy megkapó, tiszta és nyugodt ország. Piranban sem hömpölyögnek a turisták, meg van még az a bája, ami a felkapottabb horvát nyaralóhelyeknek már nincs. Szívesen visszamennék több időre (és akkor felmennék a templomba is).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése