2013. július 20., szombat

Tippek és praktikák


 
Az autós, önellátós nyaralást egyelőre még én is tanulom, és anyukám mintáját követem, aki szintén csak tanulta a dolgot, így talán nincs alapom nagy utazási tippeket adnom. Mégis, úgy érzem, hogy amit a saját bőrömön tapasztaltam, azt másnak is érdemes megfontolnia, és a saját ízlésére formálva hasznosítani.

Mit együnk?
Ez egy teljesen fontos és megkerülhetetlen kérdés. A stratégia megválasztása kulcsfontosságú. Az én stratégiám álljon itt.

Nem terveztem, hogy délben felmegyünk a strandról, hogy főzzek egy kis bolognait és jól lakottan vánszorogjunk vissza 15-ra. Eddig ez volt a minta, de leléptem a járt útról. Bőséges reggelit követően, szendvicseket készítettem a tartós kenyérből, amit itthonról vittem.
Hozzávalók: tartós kenyér, margarin, szalámi vagy turista, sajt. Voilá. Volt, amikor ezt a sütőben megsütöttem és melegszenya lett. Nyilván az apartman felszereltségén múlnak a lehetőségeink.

Mindennap vittem le rágcsát is. No, nem volt velünk gyerek, de azért egy csomag Jó reggelt!, egy kis Diákcsemege azért jól jön. 40 fokban nem tör ránk a farkaséhség, szerintem el lehet lenni ennyi étellel napközben.

Javaslat: hűtőszatyor!, ha van fagyasztó az apiban, akkor az otthonról vitt jégakkukat könnyű lehűteni és bedobni a szatyiba. A szendvics, az ásványvíz (szigorúan itthonról szállítva), a sör és a cider egész nap hideg marad. Szerintem jobb, mint egy hűtőláda, mert nem foglal sok helyet, és a üres, össze is lehet hajtani. Még hátizsákba, strandtáskába is belefér!


Isztriai sonka és juhsajt
Étterembe menni veszedelem! Mi egy vacsorát terveztünk be, ami jelentősen megemelte a költségvetést. Sajnos a horvátoknál az étterem a német és svéd turisták kiváltsága. Két főnek egy átlagos vacsora 250-300 kuna. És ebből nem nagyon jön ki két főnek a haltál, csak ha nem isznak semmit. 1 kuna 40 Ft, tehát egy szerény 12 000 Ft-ből el lehet fogyasztani egy dalmát vacsit. Nem érdemes, azt hiszem.




Tengergyümölcsei rizottó (annak, aki nem fél a poliptól)
Viszont ha van valahol halsütöde, ahol szardellát sütnek vagy tintahalat, azt érdemes enni. Kóstolásnak tökéletes, és elfogadható árú.

Sült szardella és egy jó fröccs Malvezijából


 Hasznos: otthonról minél több félkész vagy gyorsan elkészíthető ételt, alapanyagot vinni, amiből laktató vacsorát lehet készíteni. A strandról 18-19 óra fele a szállásra visszamenve, marad idő bőven egy kis tésztát és szószt összeütni vagy virslit főzni. 

A városban az élet 20-21-től igazán nyüzsgő, az idő kellemesebb, a naplemente Rovinjban 20:30 körül kezdődött ebben az időszakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése