2013. július 20., szombat

Rovinj

.

Rovinj elég nagy város. Én magam eddig olyan kitelepüléseken nyaraltam Horvátországban, ahol mind az óváros, mind a strand gyalogosan elérhető volt. Rovinjban más a helyzet. Az apartmanok többsége az óvárostól távolabb van, a strandot pedig kifejezetten autóval vagy biciklivel érdemes megközelíteni, mert Rovinj végén egy hatalmas zöld övezetben van. Itt a parkolás ingyenes. Van legalább 3 strand, ahol szolgáltatást egy-egy büfé nyújt, de meleg ételt nem igazán. A partszakasz hosszú, aki nem akar a strandra menni, az a sziklák között is elrejtőzhet. A rezervátumban akár futni, sportolni, kirándulni is lehet. 
Kilátás a strandról


A város este kezd nyüzsögni. Rengeteg az étterem és fagyizó, de javarészt ugyanazokat az ételeket kínálják, ugyanazon az áron. Az az érzésem volt, mintha mind egytulajdonban lenne. A város félig olasz, így sok asz olasz pincér és gyakran beszélnek olaszul. Július 6-12-ig, amíg ott tartózkodtunk egy zenei fesztivál is volt, így helyi rock koncertnek is részese lehettünk. A Batana, egy helyi múzeum, amit a régi ladikok, bárkák gyártási technikájának megőrzésére dedikáltak. Ez a kis közösség minden szerdán és vasárnap látványkonhyában halat sütött és fröccsöt kínált Közben a helyi Korda György énekelt. Nagyon hangulatos volt. 

Ebben az időszakban rengeteg a turista. Van hogy lépni nem lehet tőlük. Sok felé lehet sétálni: van két kikötő, a templom, a strand felé. A naplemente gyönyörű. Olyan, mintha Rovinj azért teremtették volna, hogy minden ide érkező megcsodálhassa a naplementét. A sétányon végig sétálva fel lehet menni a templomhoz és közben gyönyörködni. A vízen aranyhíd tündököl, majd lebukik a nap a horizonton. Káprázatos.









 Rovinj elég drága. Egy halvacsora egy főre 160 kuna. Egy sült tengeri herkentyű tál sült krumplival 99 kuna, a tenger gyümölcsei rizottó 45. Egy pohár jóféle bor decije 12-14 kuna. Egy gombóc fagyi 7 kuna. 

Számos társaság kínál hajókirándulást. Egy órás Fish Picnic  220-300 kuna között van. A programban általában benne van a Lim Fjord és a Kalóz barlang, valamelyik Rovinj környéki sziget (pl. Szent Katarina), valamelyik társaság elvisz Vrsarra is. Ebédre halat sütnek, általában korlátlanul lehet üdítőt és bort fogyasztani. Esetleg lehet benne nyílt vízi hajóról ugrálás és fürdés. Mi, az állítólag legjobb (és legdrágább) társasággal voltunk. Elképesztő jó volt a hangulat, tangóharmónikázott a kapitány és magyar dalt is énekelt. Az ebéd zseniálisan finom volt és nagyon bőséges. Mindenképp érdemes elmenni egy ilyen hajókirándulásra!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése