2013. július 21., vasárnap

A tengerpart



A horvát tengerpart szinte kivétel nélkül sziklás, kavicsos. Akik nem gyerekkel utaznak, azoknak izgalmas lehet, mert a sziklákon elbújhatnak a szerelmesek (és a nudisták), lehet ugrálni a kövekről, és jókat úszni a mélyvízben. A gyerekeseknek pedig meg kell keresni azt a partszakaszt, ami lassan mélyülő. Azért általában minden strandon van ilyen. Viszont ez is kavicsos! Mindenképp be kell szerezni egy vízicipőt, anélkül fájdalmas és veszélyes.


Rovinj: az egyik strand az ősfás park keleti oldalán van és nem túl szép, mert egy régi, elhagyott és lerobbant épület tövében van. Túl sok a beton és a szemét. Innen egy hosszú séta vezet végig a parton, ahol számos szikla strand van és aztán egy nagyon szép fürdőhelyre érkezünk. Itt igazi lassan mélyülő szakasz van, rengeteg árnyékot adó fával és büfével. Ezt követően tovább haladva van a szerintem fő strand, ami a város felől érkezve a legelső. Itt is van kavicsos rész, de alapvetően gyorsan mélyül. Itt már hajók is jönnek ki-be. Itt is van egy büfé vagyis egy snack bár, ahol elég szegényes szendvicset kapni és rágcsálnivalót. Itt sok a sziklás rész, jól lehet búvárkodni. Zuhanyzók nincsenek!

 










 



Pula: Verudellának hívják a strandot, autóval megközelíthető. Hosszú igen sziklás partszakasz, a fás-füves rész elég szűk. A sziklákról bele kell csobbani a vízbe, nem nagyon van lehetőség fokozatosan belesétálni. Zuhanyzók nincsenek! Szép a táj, júliusban kellemes a víz.
 

 
 





Poreĉ: sok strandja van, akár szinte a városban is, de az igazán szép a nagy hoteleknek otthon adó lagunában van. Itt végülis egy elég nagy kemping is van és a strand a hotelek és a kemping által lett kiépítve. Nem fizetős természetesen, bárki mehet. Épp a kiépítettség miatt vannak zuhanyzók, sporteszközöket lehet bérelni, banánozni. Nagyon szép a zöld övezet, és a gyékényen feküdve egyenesen rálátni a városra. Pazar látvány. Lépcsőkön, létrán lehet bemenni a vízbe. A létra környékén sekélyebb a víz, aztán mély. IEzen a partszakaszon alapvetően sekélyebb a víz, nincs sok hal benne, de cserébe melegebb. Van lassan mélyülő, napernyős strandszakasz is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése