2013. augusztus 11., vasárnap

Velence - a romantika délibábja






Rekkenő hőség, rengeteg ázsiai, gondola forgalmi dugó a kanálisokban, takonylabda árus indiai, műanyag Chanel táska árus afrikai. Igen, Velence multikulturális káosz fővárosa. Ahhoz képest, hogy gondolataimban a romantika oázisaként tűnt, kissé nagy volt a kulturális tumultus.

A hőség elviselhetetlen július közepén. A pályaudvarról kilépve fejbe csap a meleg. Mindenhol emberek. Első dolgunk volt venni egy térképet, amit úton útfélen árulnak. A turisták számára vastag sárga vonallal jelzik, hogy merre érdemes menni. Ezt próbáltuk követni, sikertelenül. A térképen egyértelmű sárga vonal, a valóságban egy kanálisokkal keresztezett útvesztő. De mindegy is, mert vissza lehet találni a sárgaköves útra, és minden fontos nevezetesség megtekinthető.

Velencéről kialakított képemet több minden is átfestette:

  • az afrikaiak a legromantikusabb hidakon terítik le piknikplédjüket, pakolják ki divatos portékáikat és kezdik rádtukmálni az árut.

  • az indiaiak minden sarkon ott vannak (nem vicc) és takonylabdát árulnak. A labda malacka alakú és rettentő tulajdonsága, hogy ha a kockakőre helyezett kartonlaphoz csapják, szétkenődik, de rögvest újra malackafejjé áll össze. A szűk utcákon a tömeggel sodródva lépten-nyomon hallani, ahogy csapódnak a labdák. A Muránói üveg mellett, minden bizonnyal ez Velence legkelendőbb portékája.

  • a gondola beszállóhelyek, a tévében látott japán metrót idézik. Egy tűt nem lehet leejteni. Rosszabb, mint a reggeli dugó. A gondolák egymás után araszolnak, szelíden himbálóznak, míg kivárják, hogy egy-egy szűk kanyarban átjussanak. Kicsit olyan, mint a 7-es busz a Rákóczi úton. 

 


Utóirat: Érdemes egyszer ide elmenni, de semmiképp sem a csúcsidőben (ha van egyáltalán ilyen). A látvány izgalmas, kalandos felfedezni a szűk utcákat, lenyűgöző, hogy víz birodalmában hogyan marad talpon (cölöpön) egy város. Talán kétszer kell ide elmenni: egyszer felfedezni, majd ismerősként visszatérni és tényleg csak átérezni a hangulatát. A nagy tömegben, a látványosságok fotózása közben egyszerűen elvész a varázs.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése